Actiegolf in ziekenhuizen: het gaat om energie, niet om geld

 In Energie werkend Nederland, Sectoren, Werk en energie | Werkenergie, Werkvuur

Nooit eerder vertoond: ziekenhuizen die een dag plat gaan. Toch staat het te gebeuren: de vakbonden roepen op tot een landelijke staking in ziekenhuizen op woensdag 20 november. Ze verwachten dat zeker de helft van de 200.000 zorgmedewerkers er gehoor aan zullen geven. Ogenschijnlijk gaat het om een loonsverhoging van 5%. Maar in werkelijkheid gaat het om toegenomen werkdruk, een gebrek aan erkenning en onzekerheid over de toekomst. Want wie wil er straks nog in de zorg werken als het werk inmiddels zo druk is geworden dat men alleen maar aan de meest essentiële basistaken toekomt?

Ongekende, maar te verwachten actiegolf

In de media wordt net gedaan alsof de huidige actiebereidheid uit de lucht komt vallen. Niets is minder waar. Al een jaar geleden tekende de massale onvrede zich af in een dalende en alsmaar negatiever wordende energie op de werkvloer. Uit onderzoek naar de ‘Energie van werkend Nederland blijkt dat slechts 5% van het zorgpersoneel in ziekenhuizen aangeeft om met positieve energie aan het werk te zijn. 43% zegt verkrampt bezig te zij en een even groot percentage geeft aan niet meer te doen dan strikt noodzakelijk. Waarschijnlijk is dit laatste ingegeven door zelfbehoud. Wie zich over de kop werkt, brandt snel op. En dat wil men vermijden.

Hele dag aan het rennen

Wie zorgverleners in ziekenhuizen aanschiet, krijgt steeds weer opnieuw hetzelfde verhaal te horen: ‘ons werk is inmiddels zo druk dat we aan onze echte zorgtaken – tijd nemen voor patiënten – niet langer toekomen. ‘We zijn de hele dag aan het rennen’, zegt men. Men voelt zich als een soort trekdrop: ‘die gaat een keer knappen. Dan ben je op en is het over en uit’. Twee factoren liggen aan de basis van de verhoogde werkdruk: de groei van administratieve taken en het gebrek aan personeel. ‘We moeten steeds meer werk met minder mensen verrichten’, zegt men. Daarnaast spelen ook de onregelmatige diensten een negatieve rol. De balans tussen werk en privé wordt hierdoor steeds moeizamer.

Het gaat niet om geld, maar om positieve energie

Dat zorgverleners geen geboren actievoerders zijn, blijkt ook nu weer. Vrijwel iedereen ziet de aangekondigde actie als een noodzakelijk kwaad. Men vindt het vervelend voor de patiënten die het treft. Die ene actiedag is bedoeld om stoom af te blazen. Om aan te geven dat de limiet wat betreft het personeel bereikt is. En ook om ervoor te zorgen dat het in de toekomst niet nóg meer energie in ziekenhuizen verloren gaat. Want daar zou het in feite om moeten gaan en niet om die veel gehoorde 5% loonsverhoging. Want dat is alleen maar een afkoopsom voor stijgende werkdruk en groeiend ongemak.

Download hier onze analyse van de energie in zorg & welzijn

Wil je de cijfers van ziekenhuizen uit de gratis deelstudie ‘De energie van werkend Nederland – Zorg’ inzien, download dan hier de gratis sectorstudie.

Lees verder over energie als voorspeller

 

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona