De energie van werkend Nederland 2018: jaarlijks onderzoek weer gestart

 In Energie werkend Nederland, Whitepaper

De energie van werkend Nederland 2018: jaarlijks onderzoek weer gestart

Deze week is het jaarlijkse onderzoek naar de energie van werkend Nederland gestart. Dit onderzoek wordt zoals elk jaar in opdracht van EnergyFinder onder ruim 5.000 Nederlandse medewerkers, dwars door sectoren heen en zowel bij bedrijven als overheidsinstellingen, uitgevoerd door onderzoeksbureau Integron.

Waarom voeren wij het onderzoek niet zelf uit, wordt ons regelmatig gevraagd. Dat heeft twee redenen. In de eerste plaats willen wij een objectief onderzoek. Dat kan alleen als het door een onafhankelijke partij gebeurt. In de tweede plaats, omdat we mee kunnen liften op een breder onderzoek dat Integron uitvoert naar de werkbeleving in Nederland. Op deze wijze kunnen wij allerlei verbanden leggen die anders voor ons verborgen zouden blijven.

Verbanden leggen die anders verborgen zouden blijven

Waar we dit jaar extra nieuwsgierig naar zijn: uiteraard naar de verdeling tussen de vier energiezones. Even ter herinnering, vorig jaar zag het beeld er als volgt uit.

Naast het nog steeds forse percentage werknemers in de comfortzone (32%) viel met name het hoge percentage – met 38% het hoogste sinds we de jaarlijkse meting in 2013 startten – in de hyperzone op. ‘Stress en stilstand op de werkvloer’, luidde onze conclusie. Het viel ons op dat de economie weliswaar groeide, maar dat veel van het aanwezige energiepotentieel onderbenut bleef.

Economie groeit maar energie medewerkers blijft onbenut

We vragen ons af hoe het beeld er dit jaar uitziet. Gaan meer mensen anno 2018 met zin naar het werk? Of is de hyperzone nóg groter geworden? En wat te denken van die 10% die qua energieniveau in de zombiezone zit en voorlopig is afgehaakt. Is dit percentage tijdelijk of structureel?

Aan het einde van de zomer weten we het. Dan kunnen we ook meer zeggen over de sectoren die het momenteel beter of juist slechter doen. En hebben we alle informatie in huis om te zien of jongeren net zo verkrampt bezig zijn op hun werk als afgelopen jaar. We willen deze gegevens presenteren, maar vooral ook bespreken op een spraakmakend event in september.

Naast de gebruikelijke items hebben wij dit jaar ook een aantal vragen opgenomen naar werkgeluk en naar leiderschap. Wil je meer weten over het onderzoek of in aanmerking komen voor een preview begin september laat het ons dan weten. En wil je het onderzoek van 2017 nog eens (her)-lezen, dan kun je dat gratis downloaden.

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona