Over de energiezones

 In Energie werkend Nederland, Waar haal je de energie vandaan?, Whitepaper

Energie kun je zien, voelen… en meten!

Energieke mensen beschrijven zichzelf als enthousiast, optimistisch, opgewonden of krachtig. Mensen die het aan energie ontbreekt, voelen zich futloos, neerslachtig, somber en vermoeid. En bij teveel energie voel je je gespannen, geïrriteerd en soms ook boos.

Energie kun je ook zien. Kijk maar eens goed naar het gedrag van mensen om je heen. Wie energie heeft, praat enthousiast en kijkt met open blik en twinkelende ogen naar buiten. Andersom zie je het ook meteen als iemand weinig energie heeft: doffe ogen, een vermoeide houding, en naar binnen gerichte aandacht.

Als je energie kunt zien, dan kun je energie ook meten.

Wij kunnen in dit verband vier energiezones onderscheiden. In het energiegrid hieronder zie je meteen de energiescores van werkend Nederland in 2017.

Energietypes

Als het om energiek gedrag en energie presteren gaat, heeft elke zone zijn eigen karakters. Wij zullen ze in deze blog niet alle vier aflopen, maar ons beperken tot de twee meest extreme karakters: de DoDo en de GoGo.

  • De DoDo (Zombiezone) is geen uitgestorven vogel, maar staat voor mensen die om de een of andere reden zijn afgehaakt, die zich slachtoffer voelen van de omstandigheden en de hoop op verbetering hebben laten varen. Ze zijn boos en verongelijkt. Ze wantrouwen alles en iedereen en voelen zich slachtoffer van de omstandigheden. Somberheid bepaalt hun bestaan.
  • De GoGo (Zinzone) heeft er daarentegen zin in en gaat er vol energie voor. Ze willen leren en groeien, met een duidelijk doel voor ogen en ze werken graag samen. GoGo’s nemen het heft in eigen hand en zijn geneigd om buiten de lijntjes te kleuren als het om het realiseren van nieuwe oplossingen gaat.

Meer weten?

Lees de bestseller Waar haal je de energie vandaan?, het whitepaper “Energie van werkend Nederland 2017‘ en/of neem contact op met ons.

 

Energieke groet,

Patrick & Hans

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona