Over de energiezones: hoe werkt dat?

 In Energie werkend Nederland, Energiezones, Waar haal je de energie vandaan?, Werkvuur, Whitepaper

Energie kun je zien, voelen maar ook meten. Op die manier maak je zachte factoren hard. Energie kan dan als taal dienen binnen een team. Neem bijvoorbeeld de energiezones. Die hebben we niet zelf bedacht, maar afgeleid van een model van de Duitse hoogleraar Heike Bruch. De energiezones zijn gebaseerd op twee dimensies: de intensiteit en de kwaliteit van de energie.

Intensiteit staat voor hoe vol of leeg je batterij is: heb je veel of weinig energie? Sta je te springen om aan de slag te gaan of ben je niet vooruit te branden?

– Bij de kwaliteit van de energie gaat het erom hoe je in het leven staat: ben je positief ingesteld, wil je graag samen met anderen aan de slag zodat iedereen er beter van wordt? Of kijk je negatief naar het leven en maak je anderen en jezelf het leven zuur?

Die twee beïnvloeden elkaar. Zoals je in de illustratie van Arjen Nicolai hieronder kunt zien, ontstaan vier zones die samen een beeld geven van jouw energiepeil.

  • de Zinzone (hoge kwaliteit en hoge intensiteit);
  • de Comfortzone (hoge kwaliteit, lage intensiteit);
  • de Hyperzone (lage kwaliteit, hoge intensiteit);
  • de Zombiezone (lage kwaliteit, lage intensiteit).

Hieronder zie je meteen de meest recente scores van werkend Nederland in 2018 op deze energiezones.

Meer weten?

Lees een van onze boeken over energie (Waar haal je de energie vandaan? uit 2016 of Werkvuur, september 2019) of abonneer je op onze gratis e-zine Werkvuur. Verder kun je op onze site diverse tools en publicaties gratis downloaden, zoals het whitepaper “Energie van werkend Nederland 2018‘, of een sectorstudie. En er zijn diverse podcasts met interviews. Uiteraard kun je ook contact opnemen met ons.

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona