Tien leestips: binge reading naast binge watching

 In Boek

TIEN LEESTIPS VOOR DE KOMENDE TIJD

Het zijn bijzondere tijden. De blik gaat naar binnen*. Niet bewegen om erger te voorkomen, het klinkt onnatuurlijk maar het is logisch nu. Wellicht biedt het je de komende tijd de gelegenheid om te lezen. In dat geval deel ik een paar leestips met je. Het zijn boeken die me aan het denken hebben gezet. En die van nut zijn wanneer je nadenkt over recente ontwikkelingen (social media, verandering die ons ‘zomaar’ overvalt). Of hoe de toekomst eruit kan zien (China). En natuurlijk hoe je zelf aan de slag kunt met een uitdaging (of een raar idee, zoals Netflix destijds). Daarom dit lijstje. Natuurlijk hoor ik ook graag welke boeken jij aanraadt….

Aanraders, ook voor in het weekend:

Facebook: The Inside Story van Steven Levy

Steven Levy book on Facebook: the inside story

Verscheen twee weken geleden. De titel zegt precies waar het over gaat: een bekende journalist mag meekijken binnen Facebook. Dikke pil maar leest lekker weg, ook in een weekend. Wat het de moeite waard maakt is dat het een kijkje van binnenuit is. Daardoor is het een aanvulling op het betere en meer kritische boek Zucked (van Roger McNamee) dat vorig jaar verscheen.

 

China’s New Normal van Pascal Coppens

China's New Normal - Hoe China de standaard zet voor innovatie - Pascal Coppens

Over de ambitie van China en een vooruitblik op een toekomst waarin China leidend is. Met plezier én vol verbazing gelezen. Als je het leest, doe het dan snel want sommige passages  – een gedetailleerde vooruitblik per sector – zullen logischerwijs snel achterhaald zijn door de realiteit.

 

 

 

Dat gaat nooit lukken van Marc Randolph

Over de beginjaren van Netflix. Dit boek lees je in één keer uit. Het laat zien dat een ‘soft’ onderwerp als cultuur keihard het verschil kan maken. Ik besprak het boek eerder (dat lees je hier).

 

 

Laat het ‘binge readen’ het winnen van binge watching’

Praten met vreemden van Malcolm Gladwell

Een echte Gladwell maar wel anders dan de voorgangers (Outliers, Blink). Ik besprak het boek deze winter (zie hier). De centrale vraag is: hoe kan het toch dat we vreemden niet goed inschatten? Het antwoord bouwt Gladwell stap voor stap op. We gaan allereerst uit van het goede in de ander want dat heeft ons als samenleving ver gebracht. We overschatten daarbij echter wel ons vermogen om iemand goed in te schatten: we blijven hangen in onze eerste indruk maar eigenlijk herkennen we leugens en emoties niet goed, ook al denken we dat wel. Vermakelijk zijn de passages waarin Gladwell beschrijft hoe de slimste mensen van de CIA zich in de luren lieten leggen door spionnen en terroristen.

Aanraders, maar vooral doordeweeks:

Design Thinking van Guido Stompff.

Design Thinking- radicaal veranderen in kleine stappen - Guido Stompff

Over een inspirerende manier om radicale verandering te realiseren in kleine stappen. In onzekere tijden is het zaak om met een open mind te werken. Vol met voorbeelden.

 

 

Seeing Around Corners van Rita McGrath

Seeing Around Corners - Rita McGrath

Heel actueel. Hoe spot je tijdig afwijkende patronen? Goed geschreven en vol inspirerende voorbeelden. Mijn boekbespreking zal ik maar eens afronden en volgende week online zetten.

 

De Kunst van het Observeren van Amy E. Herman.

De kunst van het observeren - Scherper denken door aandachtig kijken

Inspirerend! Mensen die mijn lezingen hebben bijgewoond zullen het herkennen. Amy Herman legt uit hoe onze manier van kijken beïnvloed wordt. Ze beschrijft levendig door welke filters we waarnemen. En hoe je door naar kunst te kijken veel beter kunt observeren. Zelfs FBI-agenten volgden haar trainingen.

 

 

Nieuwe zekerheden in onzekere tijden van Fabian Dekker e.a.

Nieuwe zekerheden in onzekere tijden - Fabian Dekker e.a.

Een bundel essays die je aan het denken zet. Waarom zijn veel mensen toch zo somber en onzeker over de toekomst? We lezen immers in de media zo vaak hoe goed het gaat met Nederland, haar economie en de Nederlanders. Vanwaar dan die onzekerheid?  Waarom zijn op dit moment zoveel mensen nostalgisch? En leven we echt in een meritocratie? Maar ook: hoe kunnen we beter voor elkaar zorgen? Allemaal vragen die de schrijvers proberen te beantwoorden.

 

Wat ik zelf ga lezen: 

De onbetrouwbare verteller – Maxim Februari

Maxim Februari - de onbetrouwbare verteller

Een bundel met korte artikelen, gesorteerd per thema. Ben op de helft. Heel geschikt om tussendoor te lezen, zo merk ik.

 

 

NARRATIVE ECONOMICS–  – ROBERT SHILLER

Narrative Economics How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events - Robert ShillerBijna uit: Narrative Economics, How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events. Niet eentje voor tussendoor maar om even met aandacht te lezen. Een sterk boek. Mijn boekbespreking maak ik volgende week ook meteen maar even. Over de kracht van een verhaal en ook hoe dat bewust wordt ingezet om verandering te realiseren. Of juist om de status quo te handhaven.

 

BONUS: De waarde van alles – Mariana Mazzucato

Mariana Mazzucato - boek - De waarde van alles

Toen ik begon met schrijven wilde ik tien leestips delen. Maar er is nog een elfde. Een boek dat al veel te lang op de leesstapel ligt. Waar ik nog in moet beginnen zelfs. Haar lezing tijdens Brainwash was inspirerend. Deze maand ga ik eindelijk beginnen in het boek.

 

 

 

 

Tot zover mijn leestips. Voor een eerdere blog over boeken die ik lees, klik je hier.

Inspiratie uit lezen

* Behalve voor de lieve mensen uit de zorg, onderwijs en nog veel meer sectoren waarin mensen elke dag bezig zijn om anderen te helpen. Werk jij in de zorg en wil je straks na alle hectiek een boek lezen? Laat het me weten via een email aan patrick@betterday.nl en ik stuur je een gesigneerd exemplaar van ons boek Werkvuur toe. Wie het eerst komt…

Tien leestips - binge reading - #stayathome

OVER PATRICK DAVIDSON
Werkvuur Management Boek van het Jaar 2020 Longlist

Werkvuur Management Boek van het Jaar 2020 Longlist

Patrick Davidson en Hans van der Loo schreven het boek Werkvuur, genomineerd voor Managementboek van het Jaar 2020. Het duo is samen oprichter van adviesbureau betterday en trainings- en onderzoeksbureau EnergyFinder. Op 11 juni 2020 spreken Patrick Davidson & Hans van der Loo beiden op het seminar ‘Samen vlammen’. Beiden zijn te boeken als spreker en dagvoorzitter, ook voor in-company events. Meer weten? Zie de contactpagina.

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona