Tools uit het boek Werkvuur

 In ACTIV, Werkvuur

Tool #1: Emotioneel ontstressen

(breng je emoties in kaart, als een emotiedetective)

 

De toevloed van prikkels stoppen. Overbodige rommel opruimen. Prioriteiten stellen. Met elkaar regels afspreken. Zelfdiscipline tonen. Het zijn probate manieren om de druk weg te nemen. Daarna kun je emoties ook direct beïnvloeden. We noemen dit ‘emotioneel ontstressen’. Het is eigenlijk het voorwerk om de knop op groen te krijgen en een positieve sfeer te creëren.

Om de strijd met negatieve emoties (je rode knop) met succes te winnen, is het allereerst van belang om je emoties te leren (her)kennen. Dat doe je als volgt:

  1. Maak om de zoveel tijd – na afloop van een dag, na een halve dag, elke twee uur, elk uur – een snapshot van je emotionele gemoedstoestand wanneer stond je knop op groen, rood of blauw
  2. Probeer die gemoedstoestand te duiden. Wat gebeurde er precies, wat was de trigger van de emotie?
  3. Welk signaal gaat uit van de specifieke emotie? Wat kun je met die boodschap? Welke emotie had je er liever voor in de plaats gezien? Bedenk bij al dat gewroet in emoties dat ze zowel door externe omstandigheden als door innerlijke factoren veroorzaakt kunnen zijn. Een agressieve collega of een briesende baas kan de oorzaak van een rode knop zijn. Maar je kunt ook zelf door allerlei (waan)ideeën in de stress schieten. Het is dus niet altijd even makkelijk om uit te vogelen waar eventueel negatieve gevoelens vandaan komen. Nog een laatste punt: er zijn geen goede of slechte emoties, alleen maar functionele emoties. Het is van belang dat emoties passen bij het door jou gewenste gedrag en de door jou gewenste prestaties.
  4. Dus ga altijd na hoe je eigenlijk zou willen handelen en wat je uiteindelijk wilt bereiken. En kijk of jouw emotionele gemoedstoestand daarbij past.

“Maak om de zoveel tijd een snapshot van je emotionele gemoedstoestand”

Ga een paar weken aan de slag met het ontdekken van de geheime wereld van jouw emoties. Ontpop je als een ware ‘emotiedetective’. Gaandeweg herken je naast de drie emotionele knoppen ook de associaties die je bij die knoppen hebt. Om de zoektocht nóg leuker te maken: doe het samen met een paar collega’s uit je team. Gebruik daarvoor het bovenstaande canvas.

In het boek vind je deze tool in hoofdstuk 7.

 

Tool #2: Test (online) je energiebron affectie.

Test in twee minuten met hoeveel zelfvertrouwen je aan de slag bent. Ook voor de andere energiebronnen uit dit cluster (autonomie, enthousiasme en optimisme) kun je online testen hoe je ervoor staat.

NB:  De testen op deze pagina geven je een indicatie over de mate waarin een aantal van jouw energiebronnen zijn geactiveerd.

De testen hebben een wetenschappelijke basis. Dit neemt niet weg dat zij hooguit als teaser en niet als vervanging van onze uitgebreide energiemeting fungeren.

Ook kunnen we je op basis van de op deze pagina staande testen geen adviezen en coaching geven. Dat is slechts mogelijk bij onze uitgebreide energiemeting.

 

 

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona