Neem iedere dag 5 minuten vakantie (blog)

 In Energiemanagement, Persoonlijk leiderschap, Stress, Waar haal je de energie vandaan?

De vakantie zit er weer op. De tijd van ontspannen en even lekker niets doen is voorbij. Uitgerust kun je weer aan de slag. Maar hoe voorkom je dat je binnen no time toch weer bedolven raakt onder een lawine van opdrachten, vergaderverzoekjes, huishoudelijke taken en andere ‘moetjes’? Want dat is de realiteit, blijkt uit onderzoek. Het vakantiegevoel en de bijbehorende positieve energie houdt bij de meesten niet langer dan twee tot vier weken stand. Hoe slaag je erin om de energie, die je tijdens je vakantie hebt getankt, vast te houden?

Voordat we die vraag beantwoorden, vertellen we je eerst nog iets over energie. In de psychologie wordt er weliswaar veelvuldig naar verwezen, maar daar hanteert men meestal aanverwante begrippen als ‘motivatie’, ‘bevlogenheid’ , ‘flow’, ‘geluk’ , ‘floreren’, ‘charisma’ of ‘drijfveren’. In de Oosterse filosofie neemt het concept ‘Qi’ (levensenergie of energiestromen) weliswaar een centrale plaats in, maar in het Westerse denken – en zeker het managementdenken – is de aandacht hiervoor minimaal. Dat is jammer, omdat energie een van de belangrijkste factoren is bij het behalen van prestaties. Daarbij gaat het niet alleen om de kwantiteit of intensiteit van energie, maar ook om de kwalitatieve gerichtheid: bij positieve energie zie je dat mensen zich optimistisch en vol zelfvertrouwen zetten aan de realisatie van zelfgekozen doelen. Bij negatieve energie laten ze zich hoofdzakelijk leiden door angst, frustraties en de waan van de dag. In dit artikel willen we het vooral hebben over vasthouden van vakantie-energie. We doen dit aan de hand van drie vragen die je jezelf eens moet stellen:

1. Hoe was het met je energiepeil gesteld toen je op vakantie ging?
Niet zo goed, als je afgaat op de onderzoekscijfers. Bijna de helft (44%) gaat met weinig energie (‘moe’) en 12% zelfs met geen enkele energie (‘uitgeput’) op vakantie. Ook lijden nogal wat vakantiegangers aan negatieve stressgevoelens: 55% geeft aan ‘enigszins gestresst’ zijn vakantie te beginnen, 17% beschouwt zichzelf zelfs als ‘zwaar gestresst’.  Wat betekent dit? Dat van het veelgehoorde tanken van extra energie om na de vakantie weer helemaal fris aan de start te verschijnen vaak geen sprake is. Dat vakantie vieren vaak een manier om ontstane energietekorten aan te vullen, niet om extra energie te tanken.

2. Wat heb je tijdens je vakantie gedaan?
Huh, vakantie is toch juist bedoeld om niets te doen en je te ontspannen? Je batterijen opladen doe je toch door veel te slapen, lekker op een strand te liggen en romantisch naar zonsondergangen te staren? Niet dus! Nieuwe energie komt niet uit de lucht vallen, daar moet je wat voor doen. Het ondernemen van fysieke, mentale en emotionele activiteiten – bewegen, rondreizen, nadenken over hoe je het na de vakantie anders wilt gaan aanpakken, werken aan een positieve houding – zijn de beste manier om nieuwe energie te tanken. Een tip hierbij: ga niet als een dolle stier tekeer (dan raak je namelijk in no time uitgeput), maar zoek je heil vooral in ‘gedoseerde inspanningen’.

Als je tot de gelukkigen behoorde die enigermate ontspannen aan hun vakantie begonnen en wanneer je erin geslaagd bent om tijdens je vakantie nieuwe energie te tanken, is een derde vraag van belang.

Nieuwe energie komt niet uit de lucht vallen, daar moet je wat voor doen.

3. Hoe houd ik die extra energie zo lang mogelijk vast?
Zoals gezegd, blijft van alle positieve vakantie-energie vaak bitter weinig over. Binnen enkele weken zit je weer op je oude en vertrouwde energieniveau. Ongeveer een kwart krijgt te maken met een ‘energiedip’ en een enkeling gaat zelfs gebukt onder een heus  ‘post-holiday syndrome’. Helaas maar waar: vakantie staat voor ‘lots of fun, quickly gone’.

Elke dag vijf minuten op vakantie
De beste remedie om de onvermijdelijke energiedip te voorkomen: neem elke dag 5 minuten vakantie! Doorbreek de hectiek en sleur van alledag. Herleef je positieve vakantiebeelden en vakantiegevoelens. Denk nog eens terug aan je goede vakantievoornemens en kijk wat ervan terecht is gekomen. Welke heb je gerealiseerd, waar ben je blijven steken en hoe komt dat? Wat kun je doen om je voornemens wél te realiseren? Wie kan je daarbij helpen? Denk hierbij niet alleen aan de ‘usual suspects’ , maar ook aan mensen die je niet of minder goed kent. Blijf in beweging, net zoals in je vakantie.

Is 5 minuten niet veel te weinig om iets te bereiken?
We denken van niet. Als je je écht aan een strak schema van 5 minuten per dag houdt, dan is dat op jaarbasis al gauw 30 uur. Een kleine week dus, die helemaal in het teken staat van het vasthouden van je energie! Dat moet voldoende zijn. En wanneer dat niet het geval is? Probeer het dan eens met 10 minuten. Of pak het radicaler aan en verplaats je bedrijf of organisatie naar een vakantiebestemming. Het Groningse telecombedrijf Voys verkaste ooit met alle medewerkers naar een plek in Spanje. Om vakantie te vieren? Nee om te werken, maar het voelde aan als vakantie. En een energie dat het gaf! Geloof je het niet? Kijk dan eens naar deze video:

 

Hans van der Loo en Patrick Davidson ontwikkelden met EnergyFinder de tool om energie binnen teams te meten en te activeren. Met hun bestseller Waar haal je de energie vandaan? stellen ze iedereen in staat om regie over eigen energie te krijgen. Het boek zit boordevol oefeningen

 

Deze blog verscheen onlangs in Loopbaanvisie

 

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona