Job Carving (de toekomst is vandaag)

 In Werkvuur

Bij job carving worden taken behorend bij een functie verdeeld over meerdere mensen. Het uitsnijden van die taken (‘carving’) zorgt er allereerst voor dat mensen met een beperking ook in staat worden gesteld om een bepaalde baan uit te voeren. Het maakt inclusief werken mogelijk. Job carving kan volgens experts voordelen bieden voor alle betrokkenen. Zo lost een organisatie niet alleen een personeelstekort op maar krijgt het ook nieuwe energie in huis. Enkele voordelen van job carving op een rijtje gezet:

1. Meer ruimte voor je vakmensen: specialisten kunnen focussen op waar ze goed in zijn en wat ze graag willen doen.

2. Bespaar op personeelskosten: huidige medewerkers kunnen efficiënter werken. Tevens zijn er mogelijkheden om subsidies te ontvangen.

3. Gemotiveerde werknemers: de nieuwe medewerkers zijn vaak extra gemotiveerd omdat ze hun kans, om mee te kunnen draaien, willen pakken. Deze energie kan ook overslaan op de rest en zorgen voor meer werkvuur.

4. Bijdragen aan de samenleving: organisaties kunnen nu meer bijdragen aan de samenleving en niet alleen op economisch gewin uit zijn.

 

MEER WETEN OVER JOB CARVING?

Lees het interview met Frenk van Batum (IJmond werkt, Werkgeversservicepunt Zuid-Kennemerland) die werkgevers en werknemers helpt om elkaar te vinden.

 

HOE JE ZELF WERK MAAKT VAN JE TOEKOMST? LEE WERKVUUR

Begin oktober verscheen het boek Werkvuur: hoe energieke mensen & teams positieve impact maken’. Daarin beschrijven Hans van der Loo en Patrick Davidson de paradox van modern werken: we hechten meer dan ooit waarde aan ons werk, het bepaalt voor een deel onze identiteit, maar we verliezen tegelijkertijd meer energie op het werk dan voorheen. Gebaseerd op meerjarig onderzoek, aangevuld met interviews in binnen- en buitenland met prominente wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en andere professionals schetsen de auteurs hoe de toekomst van werk eruit kan zien. Dit doen ze door de positieve uitzonderingen te analyseren op meerdere niveaus. En dat brengt de lezer naar verrassende cases, van een gedreven individu (een verpleegster die overtollig werd en zelf haar nieuwe baan creëerde) tot aan een samenleving (Finland) die er weer bovenop kwam. Zodat je na het lezen zelf met meer energie aan de slag kunt.

Bestel nu het nieuwe boek Werkvuur en ontvang het morgen.

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona