Doen is de beste manier van denken (de Marshmallow Challenge)

 In Energiemanagement, EnergyFinder, Persoonlijk leiderschap, Waar haal je de energie vandaan?

Als je echt wilt veranderen, dan zijn er dingen die je altijd in je achterhoofd moet houden. Om te beginnen: laat emoties vóór je en niet tegen je werken. Bepaal heel gedetailleerd wat je precies wilt bereiken en ga dan aan de slag. Het doen is in veel gevallen de beste manier van denken. Kijk maar naar de Marshmallow Challenge.

De opdracht: ontwerp binnen achttien minuten samen met je team en met twintig ongekookte spaghettislierten, een rol plakband, een kluwen touw en een marshmallow een zo groot mogelijke constructie die ook nog eens overeind blijft staan. Wat gebeurt er wanneer je zo’n opdracht aan een team slimme mensen – zeg maar: studenten bedrijfskunde – geeft? Inderdaad. Slimme mensen gaan meteen denken. Ze analyseerden er driftig op los. Ze stelden bouwplannen op en bedachten het beste ontwerp. Alleen: bij het uitvoeren van het plan bleek de constructie minder perfect te zijn dan vooraf gedacht. Erger nog, het team raakte in tijdnood. In allerijl probeerden ze te redden wat er te redden viel, maar de constructie zakte als een plumpudding in elkaar.

Wat gebeurde er toen een groep kinderen diezelfde opdracht kreeg? Die gingen gewoon aan de slag. Natuurlijk lukte het niet om in een keer een perfecte constructie neer te zetten. Maar al lerend en experimenterend slaagden ze erin om hun ontwerp stapsgewijs te verbeteren. Totdat er ruim binnen de tijd een stabiele toren staat.

Betekent dit dat we de oplossing van onze problemen maar beter aan kinderen kunnen overlaten? Nee, want er is een groep die het nóg beter deed: de professioneel geschoolde designers. Die bleken niet alleen meester in het doen, maar vooral in het gerichte doen…..

Uit het boek Werkvuur: hoe energieke mensen & teams positieve impact maken

Zie ook de TED-talk over dit experiment.

Save

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona