Mind Like Water (een leeg hoofd, een tweede brein)

 In Werkvuur, Zelfdiscipline

Rick Pastoor, ‘binnenbaas’ van het journalistieke platform Blendle, deelde zijn persoonlijke werkmethoden via een leuk boek met de veelzeggende titel Grip. Daarin laat Pastoor zien hoe hij in de hectiek van een snelgroeiend bedrijf grip wil houden op zijn werk. In een van de leukste delen van het boek linkt Pastoor het werk van de Nobelprijs-winnende psycholoog Daniel Kahneman  (“Ons feilbare denken”) aan dat van time-management export David Allen (“Getting things done”).

Volgens Allen is het belangrijk om je hoofd leeg te krijgen en niet als opbergplaats te gebruiken voor allerlei dingen die je nog moet doen (zie ook de tweeminutenregel). Een “mind like water” noemt Allen het. Het betekent dat je zorgt dat er geen open loops rondwaren in je brein zodat het niet blijft malen op de achtergrond. En dus ontstaat er stilte en ruimte voor je allerbeste gedachten..

Volgens Kahneman bestaat je brein uit twee systemen: systeem I is snel en intuïtief en systeem II is langzaam en analytisch. Voor systeem II heb je meer energie nodig en dus zal je brein je afleiden en afdwalen naar taken die minder energie vergen. Terwijl je dit leest dwalen je gedachten mogelijkerwijs al af doordat je nog denkt aan iets dat je ook moet doen. Door alle open loops te sluiten (Allen) kun je met meer energie je Systeem II aan het werk zetten en ongestoord je denkwerk verrichten. Dé manier waarop je de loops kunt sluiten en je brein leeg te maken (“mind like water”) is simpel: creëer een tweede brein. Voor nu betekent het dat je het noteert het in een schrift of in een app (zie ook de tweeminutenregel) zodat je je hoofd leeg houdt. Wellicht dat we in de toekomst daadwerkelijk een tweede brein kunnen aanspreken……

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona