Interview met Francesca Gino

 In Interview

Interview met Francesca Gino (Harvard), gedragswetenschapper én auteur van het boek Rebel Talent.

 

“We denken vaak dat stabiliteit de sleutel tot werkgeluk is”​

Harvard-professor Francesca Gino schreef een besteller met Rebel Talent. In dit vlot geschreven boek beschrijft de Italiaans-Amerikaanse gedragswetenschapper hoe we geneigd zijn om te blijven doen wat we doen. En hoe je volgens haar kunt ontsnappen aan sociale druk maar ook aan je eigen routines en patronen. Getriggerd door haar beschrijvingen van de comfortzone en manieren om naar de zinzone te bewegen, interviewden we haar voor onze boekprojecten. 

 

Onderaan dit fragment vind je een link waar je het hele interview (gratis) kunt lezen 

Mensen zijn gewoontedieren. En natuurlijk helpen routines ons. Maar voor je het weet volg je ze klakkeloos, elke dag, dag in dag uit. Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat we als mens geneigd zijn om de status quo in stand te houden. De zogenaamde ‘status quo bias’ die Samuelson en Zeckhauser aantoonden in hun onderzoek zorgt ervoor dat we blijven bij het oude, ook al is dat de minste optie. Veranderen voelt als een verlies. Maar wij leven nu in een tijd waarin veranderingen elkaar zo snel opvolgen dat je het niet kunt negeren. Het is dus beter om jezelf regelmatig vragen te stellen: waarom doe ik dat ook alweer? En kan het op een andere manier?

“Er bestaat zoiets als een status quo bias waardoor je kiest voor de bestaande optie, ook al is deze minder”

Uit onderzoek zie je dat mensen weliswaar snel leren door te imiteren maar dat het klakkeloos volgen van een voorbeeld er ook voor zorgt dat je diens fouten overneemt. Je kunt dus het beste regelmatig afstand nemen van je vaste patronen en je laten verrassen. Het is niet voor niets dat in een restaurant schilderijen hangen. Die zijn soms mooi en soms niet maar bijna altijd ze zetten je aan tot het stellen van vragen. En precies dat is wat je regelmatig moet doen. Wat ben ik aan het doen en waarom? En kan het niet anders?” 

Lees het hele interview (gratis) via deze link

 

Rebel Talent - Francesca Gino (Harvard)

Rebel Talent – Francesca Gino (Harvard)

Leiderschap in tijden van corona - Herminia Ibarra - London Business School

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona