Je smartphone de baas worden

 In EnergyFinder

In onze vorige nieuwsbrief vertelde NRC-journalist Wouter van Noort over de grote invloed van de smartphone op zijn levenDat kwam me bekend voor. Even daarvoor was ik zelf in actie gekomen en in deze blog deel ik met je wat ik doe om mijn smartphone de baas te worden….

Uit verveling je smartphone ‘swipen’. Om de zoveel minuten kijken wat je gemist had op Facebook. Kijken of er een nieuwe mail was. Even Instagrammen om mijn zinnen te verzetten. Oh, wat was het herkenbaar wat Wouter meldde. Helaas, zeg ik erbij.  Ook ik had er last van. En om mij heen, heel veel andere studenten. Je wordt het scherm ingezogen. Tijdens een hoorcollege, tijdens een gesprek met vrienden, zelfs tijdens het kijken van een film.  Twee maanden terug was de maat vol voor me. Ik nam me voor om mijn aandacht niet langer te laten kapen door mijn telefoon. Dit is wat ik deed om een gezondere relatie met mijn telefoon te krijgen:

  • Cold turkey: om te beginnen heb ik gekeken welke apps de meeste tijd opvraten. Je kent ze wel, die apps die het vermogen hebben je volledig in je telefoon te zuigen doordat de ‘oneindige scroll’-mogelijkheid steeds nieuwe content laadt en stoppen bemoeilijkt. Denk aan Facebook, LinkedIn, Instagram en Pinterest. Bij elke app heb ik mezelf afgevraagd of deze ook daadwerkelijk van belang is in mijn dagelijks leven. Was het antwoord nee dan werd die ‘cold turkey’ van mijn telefoon verwijderd. Ik wist zelf heel goed welke apps mijn energie opvraten maar als je dat nog niet weet dan zijn er diverse apps die dat voor je in kaart brengen (bijv.  Moment).
  • Nieuwe tinten grijs:verder heb ik een feature op mijn telefoon geactiveerd. Uit onderzoek blijkt dat een telefoonscherm met veel kleuren onze aandacht meer trekt dan een scherm vol grijstinten. En dus heb ik in de settings van mijn telefoon het kleurenfilter met grijstinten aan gezet om dit afleidende effect te neutraliseren.
  • Clean desk: tot slot bevat mijn ‘thuisscherm’ alleen essentiële apps, zoals mijn agenda. De verleiding om gebruik te maken van minder belangrijke applicaties wordt een stuk minder als deze niet direct zichtbaar zijn. 

Hoe dat ging?

Met vallen en opstaan! Net als met veel verleidingen was stoppen aan het begin moeilijk en borrelde, met name in het weekend, de behoefte op om de apps opnieuw te downloaden. Maar nu we twee maanden verder zijn, is die behoefte er bijna niet meer. Ik realiseer me steeds vaker hoeveel extra tijd ik nu overhoud voor de dingen die er echt toe doen. Ik wil zonder afleiding werken aan het realiseren van mijn doelen en heb echt het gevoel dat ik nu een groot energielek heb aangepakt. Nu de volgende…

Om me heen zijn er mensen die dat lastiger vinden. Wat zij nu doen? Ze stoppen hun telefoon in een telefoonkluis! Dat lijkt mij persoonlijk een stap te ver, maar wellicht dat het voor anderen dé oplossing is.  Ik ben benieuwd welke maatregelen jij hebt genomen. Weet je het nog niet, ook niet na het lezen van deze blog? Kijk dan deze TED-talk van Tristan Harris, voormalig design ethicus bij Google. Want zoals hij uitlegt zijn er bij de tech-bedrijven veel knappe koppen bezig om je aandacht te kapen. Aan jou om slimmer te zijn dan die knappe koppen bij elkaar….

Over Anna Vlassov

Geboren in 1995 maakt Anna deel van de Generatie Z. Deze generatie is nieuw op de arbeidsmarkt. Anna is gestart als communitymanager bij EnergyFinder en heeft volle werkweken met ook nog een studie Arbeidssociologie. Dus die smartphone ligt doordeweeks in haar tas. Tot ze met het pontje naar huis gaat…..

Reageren? Mail Anna

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona