“Het wordt nog veel meer maatwerk”

 In Interview, Werkvuur

TOEKOMST VAN WERK: KARIN DE JONG (TNO)

In de serie de Toekomst van Werk spreken we deze keer met Karin de Jong, binnen TNO actief als Research Manager Networked Organisations.

De toekomst van werk: wat zijn de belangrijkste trends volgens jou?

Karin de Jong: “Ik zie een aantal ontwikkelingen die steeds sterker zijn geworden door de jaren heen. Allereerst dat mensen hun werk en privé weer steeds meer integreren. Dat betekent werken wanneer je wilt, waar je wilt. Ook merk je dat zingeving belangrijk is, oftewel doet het ertoe wat ik doe? Tot slot is het ook zo dat de verschillen tussen wat mensen willen in hun werk groter worden. Een deel wil een strakke scheiding werk/privé en ander deel mengt het juist sterk; een deel wil veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid; een ander deel wil juist duidelijke opdrachten en aansturing etc.. Dit betekent dat er meer maatwerk nodig als werkgever om alle medewerkers op een prettige manier (die bij hen past) te kunnen laten werken. Tot slot noem ik zelfsturing/ zelfsturende teams, dat neemt ook een vlucht waardoor de rol van management en leidinggevenden verandert.”

Welke beelden heb jij bij de toekomst van werk?

Karin: “Repeterend werk zal steeds meer door computers/robots/AI worden overgenomen. Dat biedt kansen, zeker. Maar het betekent ook dat het werk dat overblijft vaak om hoger opgeleide mensen vraagt. Je ziet dat dit nu wringt in organisaties zoals bijv. de Politie maar ook bij gemeenten. Niet iedereen heeft de wil en potentie om een lange studie te volgen en zichzelf tot op HBO/universitair niveau te scholen. De vraag is welk perspectief er is voor mensen die dit niet willen. Juist het MBO-niveau is hiervan de dupe. Laaggeschoold werk zal er ook wel blijven (horeca, tuinonderhoud, etc..)”

Wat spreekt jou het meeste aan in de toekomst van werk?

“Ik vind zelf de opkomst van van zelfsturende teams – de verantwoordelijkheid zoveel mogelijk bij degene die het werk uitvoeren – een interessante trend. Ik heb de afgelopen jaren meerdere teams begeleid bij hun weg om dit voor elkaar te krijgen.”

Welke werkmomenten geven jou energie?

“Een workshop/teamcoaching met een groep van 10 mannen die bezig zijn om als zelfsturend team hun eigen laboratorium te runnen. Deze groep is vooral met testen en proefopstellingen bezig en heeft weinig met organisatiekunde of bedrijfsvoering. Toch hebben ze nu ook de administratieve organisatorische taken (planning, investeringen, klantcontacten, offertes maken) verdeeld in het team waarbij iedereen zijn rol serieus invulling geeft. Het is mooi om te zien hoe zij dit oppakken en aan de slag gaan met de tips en tooling die ze meekrijgen van mij en mijn collega als teamcoaches.” 

Wat zijn de belangrijkste dingen die elke lezer nu kan doen om werk van zijn/haar toekomst te maken?

“Dat zijn drie dingen. Allereerst zorgen dat je die dingen doet waarvan je het gevoel hebt dat het ertoe doet (voldoening). Dit kan van alles zijn (als je tuinman bent een mooie verzorgde tuin achterlaten of als je manager bent een goed draaiend team met mensen die plezier hebben in hun werk). Vervolgens samenwerking opzoeken met andere mensen (binnen en buiten je eigen organisatie). Door samenwerking met anderen op te zoeken kun je leren, groeien en kom je tot verrassende inzichten.

Tot slot, en dat vergeten veel mensen: werken is ook gewoon leuk! Maak plezier met elkaar!”

OVER KARIN DE JONG

Karin de Jong maakte begin 2002 de overstap van het Ministerie van Defensie naar TNO. Ze heeft binnen TNO meerdere rollen vervuld, onder meer adviseur Complexe Veranderingen en programmamanager Operational Excellence. Momenteel is ze binnen TNO actief als Research Manager Networked Organisations. Dit team is bij uitstek in staat om te helpen nieuwe technologieën en werkwijzen werkbaar te krijgen in complexe organisatorische verbanden.

 

Lees in deze serie ook de interviews met:

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona