Energiek of niet? Het maakt heel wat uit!

 In Energie werkend Nederland, Energiemanagement, Whitepaper

Is ‘de zombiezone’ ook in uw organisatie aanwezig?

Energie is geen thema waar managers dikwijls wakker van liggen. Toch zouden ze dat wél moeten doen. Uit onderzoek blijkt ruim de helft van de menselijke energie uit organisaties weg te lekken. Zomaar, zonder dat iemand er erg in heeft. Zeker in tijden waarin de prestatielat steeds hoger wordt gelegd en de omstandigheden alsmaar zwaarder worden, zijn dergelijke energieverliezen niet langer acceptabel. Nu is energie een wat wazig en moeilijk te operationaliseren begrip. Althans zo lijkt het. In werkelijkheid kun je energieverschillen best ‘hard’ maken. Om dit aan te tonen, zal ik twee extreme voorbeelden geven die in een onderzoek onder Nederlandse werknemers voorkomen.

De ene werknemer noem ik voor het gemak Jack (Jacqueline mag ook). Jack werkt al meer dan tien jaar als middenmanager bij dezelfde organisatie. Hij heeft het duidelijk niet naar zijn zin: zijn algemene tevredenheid scoort niet hoger dan een 3,2. Het werk dat hij verricht krijgt wat hem betreft een 3,3 en de organisatie een 2,8. Het contact met zijn collega’s beoordeelt hij als slecht: de onderlinge samenwerking krijgt een 4,6 en de collegiale sfeer waardeert hij met een 1. De communicatie krijgt wat hem betreft een 3,7. Jack heeft geen enkel vertrouwen in zijn direct leidinggevenden en het management: cijfers van respectievelijk een 1,5 en een 1 zijn veelzeggend. Enig toekomstperspectief bij zijn huidige werkgever ziet Jack niet. Begrijpelijkerwijze voelt hij geen enkele trots op zijn organisatie en denkt hij er niet over om deze bij anderen aan te bevelen. Integendeel, als hij een kans ziet, breekt hij de organisatie tegenover anderen tot op het bot af. Vreemd genoeg denkt Jack over twee jaar nog bij dezelfde organisatie te werken. Maar ja, wat moet hij anders…

Een schrijnend beeld, toch? Zeker wanneer je weet dat er momenteel bijna 40.000 Jacks in Nederland werkzaam zijn! Zij bemensen een energiezone waarin cynisme, fatalisme en slachtoffergedrag overheersen: de ‘zombiezone’. Het is de zone van uitzichtloosheid en totaal gebrek aan energie. Gelukkig bevindt niet iedereen zich in die zone. Onderzoek laat zien dat ongeveer een op de vijf werknemers zich in een meer opbeurende energiezone bevindt: de ‘zinzone’. Wanneer je uit die groep mensen met extreem veel energie selecteert, krijg je een heel ander beeld te zien.

Jan (Janine mag ook) werkt inmiddels zeven jaar bij een grote onderneming in de professionele dienstverlening. Jan is een echte ‘9+ werknemer’: zijn algemene tevredenheid bedraagt een 9,6. Het werk scoort wat hem betreft een 10. De samenwerking geeft hij een 9,5 en de communicatie een 9,6. De integriteit en kwaliteit van direct leidinggevenden verdienen wat hem betreft een dikke 10. De integriteit en kwaliteit van het managementteam geeft hij een bijna even hoog cijfer: een 9,6. Zijn toekomstperspectief waardeert hij eveneens met een 10. Jan voelt zich energiek, gezond en fit. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk en is voor 100 procent betrokken bij zijn organisatie. Hij is er bijzonder trots op en beveelt zijn organisatie voor de volle 100 procent bij anderen aan. Hij krijgt extra energie als klussen goed worden afgesloten en als collega’s en leidinggevenden feedback geven. Is er dan helemaal niets dat in de ogen van Jan te verbeteren valt? Jawel, volgens hem is de organisatie teveel met zichzelf en te weinig met de buitenwereld bezig. Ook gaat de organisatie is zijn ogen nog te weinig professioneel met haar mensen om. Er zou veel meer uit werknemers gehaald kunnen worden. Als je het allemaal wat slimmer zou organiseren, zou de energie beter benut kunnen worden en zou er nóg beter gepresteerd worden.

Er werken ongeveer 350.000 Jannen in Nederlandse bedrijven en organisaties. Het zijn de ‘positieve uitzonderingen’ die energie uitstralen, die er niet voor terugschrikken om zich voortdurend te blijven ontwikkelen en die hun ziel en zaligheid in het realiseren van buitengewone prestaties leggen. De vraag is hoe het met jou en jouw team zit. Ben jij een Jack of een Jan? Hoeveel Jacks en Jannen zitten in jouw team?

De vraag is hoe het met jou en jouw team zit. Ben jij een Jack of een Jan? Hoeveel Jacks en Jannen zitten in jouw team?

Het antwoord op die vraag is bepalend voor het succes van mensen, teams en organisaties. Energie is wel degelijk iets waar je aandacht aan moet besteden en waarop je moet sturen. Sterker nog, energie is het goud van de toekomst!

Hans van der Loo is als oprichter van EnergyFinder, publicist en spreker elke dag bezig met de relatie tussen energie, gedrag en prestaties. Op 21 maart 2017 publiceert EnergyFinder, in samenwerking met onderzoeksbureau Integron de editie 2017 van het jaarlijks onderzoek naar de energie van werkend Nederland. Het whitepaper kun je hier downloaden (gratis).

Dit artikel verscheen eerder op ManagementSite!

Download nu het whitepaper onderzoek energie werk corona